Glassig nationaldagsfirande

 
 
Imorgon är det Sveriges Nationaldag! För min del firas alltid denna dag oavsett då min pappa fyller år, men annars är det endast 27% av svenskar som firar. För att bidra till att skapa en tradition kring just Nationaldagen och ett festligare 6e juni har GB Gräddglass inlett ett samarbetet med stjärnkonditorn Roy Fares. Roy har tagit fram en speciell nationaldagsglass med smak av svensk sommar och här nedan kommer receptet som jag måste testa.
 
I samband med detta lottar jag även ut GB glasscheckar! Det enda ni behöver göra är att svara på dessa 2 frågor nedan och vinnare dras den 8e juni.
 
Vem samarbetar GB Gräddglass med i framtagandet av Nationaldagsglassen?
Dela med dig av ditt bästa Nationaldagsminne.

 

1 paket Vår finaste GB Gräddglass med Jordgubbar
120 g rumstempererat smör
60 g (1 dl) florsocker
180 g (3 dl) vetemjöl
20 g (1 st) äggula
100 g vit choklad
Jordgubbssås
300 g jordgubbar
75 g (3/4 dl) strösocker
2 st lime

 

Knåda samman rumstempererat smör, florsocker, vetemjöl och äggula i en bunke, för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen i 20 min. Ta ut degen, knåda lite lätt och kavla ut på ett mjölat bord 3 – 4 mm tjock och ta ut 9 – 10 bottnar med en rund utstickare. Fodra runda eller båtformade mazarinformar som är 8 cm i diameter och se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg, nagga botten med en sked och stoppa in formarna i frysen i 20 minuter. Sätt ugnen på 180 grader och grädda mitt i ugnen i 8 – 9 min, ta ut och låt svalna i formen. Smält vit choklad försiktigt i en bunke över ett vattenbad. Pensla insidan av varje skal med vit choklad och låt stelna helt. Koka upp jordgubbar, strösocker och saften från två lime tills jordgubbarna är mjuka. Mixa med en stavmixer och häll allt igenom en sil så att du får en fin och len sås, låt svalna helt innan servering. Lägg en kula av Vår finaste GB Gräddglass med Jordgubbar i varje mördegsskal. Garnera med färska jordgubbar och jordgubbssås.

 

Recept: Roy Fares