Saffransbullar med vanilj
Ikväll har jag bakat de godaste bullarna i världen! Julen är förbi, men saffransbröd kan man fortfarande äta tycker jag.
Ca 40 st. (recept från "Julköket och det goda julstöket" - ICA)
50 g jäst för söta degar
150 g smör
1 g saffran (2 påsar)
5 dl mjölk
250 g kesella
1,5 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
15-17 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gr rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Sätt ugnen på 250 grader.
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret. Stöt saffranet med en mortel och rör ned i smöret. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll över jästen och rör om. Blanda i kesella, socker, ägg och salt. Rör ned vetemjölen, lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i 10 min. Låt jäsa med en bakduk över i 45 min.
Gör fyllningen genom att blanda smör, socker och vaniljsocker till en smet.
Efter jäsning, knåda degen igen och dela i 2 bitar. Kavla ut varje del till ca 25x60 cm. Bred på fyllningen och vik sedan din degbit dubbel på längden. Skär ca 3 cm breda remsor och sno ihop till en "knut".
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper alt. i bullformar. Täck med en bakduk och låt de jäsa ytterligare 30 min.
Pensla sedan bullarna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen (250 grader) ca 7-8 min.
Direkt från ugnen, underbara saftiga bullar som funkar utmärkt att frysa in och tina upp i mikron när man får besök.
Ca 40 st. (recept från "Julköket och det goda julstöket" - ICA)
50 g jäst för söta degar
150 g smör
1 g saffran (2 påsar)
5 dl mjölk
250 g kesella
1,5 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
15-17 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gr rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Sätt ugnen på 250 grader.
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret. Stöt saffranet med en mortel och rör ned i smöret. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll över jästen och rör om. Blanda i kesella, socker, ägg och salt. Rör ned vetemjölen, lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i 10 min. Låt jäsa med en bakduk över i 45 min.
Gör fyllningen genom att blanda smör, socker och vaniljsocker till en smet.
Efter jäsning, knåda degen igen och dela i 2 bitar. Kavla ut varje del till ca 25x60 cm. Bred på fyllningen och vik sedan din degbit dubbel på längden. Skär ca 3 cm breda remsor och sno ihop till en "knut".
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper alt. i bullformar. Täck med en bakduk och låt de jäsa ytterligare 30 min.
Pensla sedan bullarna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen (250 grader) ca 7-8 min.
Direkt från ugnen, underbara saftiga bullar som funkar utmärkt att frysa in och tina upp i mikron när man får besök.
Kommentarer
Postat av: Malin
Mamma bakade också dem! Helt fantastiskt goda :) kram och tack för världens mysigaste blogg!
Postat av: Carl-Alfred
Smarrigt! :)
Postat av: Denise - personlig modeblogg!
såg väldigt gott ut måste jag säga:)
Trackback