Sockerfri vaniljpannacotta

Vaniljpannacotta är en av mina favoritdesserter och variationerna man kan smaksätta och servera denna med är verkligen oändliga.
 
Recept (ca 4 portioner)
 
5 dl grädde
1 vaniljstång
1/2 dl steviaströ
2 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden med vaniljfröna och stången. När det precis börjat koka upp, tillsätt steviaströt och rör om. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i grädden tills de lösts upp. Häll i portionsformar och låt stelna i kyl, minst 2 timmar.

Servera med färska bär och pimpa gärna lite extra med ätbara blommor.

Foodart

Jag tycker matkonst är sjukt roligt och här är två av mina senast "verk" inspirerat av påskharar men dessa funkar ju såklart även alla andra dagar på året. Lite inspo för er som har barn och dessutom busenkla att göra!
 
Äggröra med bacon, svarta bönor, tomat och gräslök. Den lilla moroten skar jag ut från en stor morot och "blasten" är dill.
 
Kesoplättar med grädde, banan, blåbär, jordgubbar, hallon och kiwi.
 

Äggmuffins

Under påsken som var gjorde jag smarriga äggmuffins. Dessa är alltså inga bakverk utan det är som mini-omeletter som är perfekta att äta till frukost eller brunch, eller som en liten mellis. Är riktigt goda att äta kalla också.
 
Recept ca 12 st
 
6 ägg
2/3 dl grade
1,5 dl riven ost
Körsbärstomater
Fetaost
Färsk basilika
 
Mixa ägg och grädde och tillsätt den rivna osten. Häll i en smord muffinsplåt alt. muffinsformar och lägg i tomat, fetaost och basilika. Krydda efter smak med salt och peppar eller någon annan krydda ni gillar. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min i 175 grader.
 
Blanda din bas med ägge, grade och ost. Lägg sedan ner exakt vad du vill som fyllning/topping. Jag har även testat att ha i broccoli, tomat och (förstekt)bacon.
 

Naturgodis

Det är verkligen busenkelt att göra egna söta alternativ som är nyttigare än vanligt lösgodis om man är sjukt godissugen. Smält valfri choklad (jag använde mig av sockerfri 70%-ig) och lägg några "plättar" på ett bakplåtspapper. Lägg nötter och torkade bär på och sedan låt stelna i kylen. På mina godisar hade jag pistache, cashew, tranbär, russin och gojibär.

LCHF kladdis

 
Hittade detta recept hos 56kilo . Gillar man en rejält kladdig kaka är denna perfekt och är godast direkt från ugnen när den är varm. Hade den i kylen över natten och den var tyvärr inte alls lika god dagen efter så till nästa gång jag gör en kladdkaka ska jag testa detta recept med bakpulver och mandelmjöl som sägs vara godast dagen efter! Har även hittat andra helt sockerfria recept med mindre smör så det ska provbakas mycket framöver tills jag hittar den smarrigaste och mest nyttigaste kakan!
 
200 gr 70% choklad
200 gr smör
1 dl sockerersättningsströ (jag använde stevia strö)
1 tsk vaniljpulver eller 1 krm Dr Oetkers vaniljarom
4 ägg

Smält smör och choklad på låg värme. Vispa ägg, strö och vanilj riktigt luftigt. Häll chokladsmeten i äggsmeten och vispa en stund. Häll i en springform och grädda i 200 grader i 6 minuter. Servera med en klick vispgrädde och valfria bär.


LCHF våffla

 
Häromdagen testade jag att grädda LCHF-våfflor. De blev helt ärligt helt "ok" och självklart ljusår från riktiga våfflor men tillsammans med grädden, kokosen och alla bär blev det faktiskt ett bra alternativ om man som jag följer ett nytt sätt att äta, samt är glutenkänslig. Här kommer receptet till ca 6-7 st! (från 56kilo.se)
 
2 dl mandelmjöl
2 dl vispgrädde
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
en nypa salt
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
 
Mixa alla ingredienser och grädda i smör  i våffeljärn (alt. kokosolja som jag hört de ska bli frasigare av).