"Bild lånad med tillåtelse av..."

Såhär kommer det stå under varje bild jag visar som inte jag tagit själv med min kamera och jag råder er att göra detsamma. 2000 kr i böter för ett litet foto i ett gammalt blogginlägg är inte värt det och upphovsrätten gäller allt på nätet, även webshops (förutom Lindex, Have2have, Nelly och Gina Tricot som har speciella blogglänkar man kan använda). Tänk på det!

Kommentarer
Postat av: Erika

Nelly har ju oxå bloggkoder.

2009-03-17
URL: http://ikaaan.blogg.se/
Postat av: Clara

Bra att du uppmärksammar det här. Men hur kontaktar du företagen? Mail?

2009-03-17
URL: http://collman.blogg.se/
Postat av: nina

Får man kopiera bilder från H&M ?

Postat av: Anna

Jag tycker det där är rätt löjligt faktiskt. Så länge man länkar till bildkällan så ska det väl inte spela någon roll. Om man inte vill att ens bilder ska synas på ex. Google så får man väl ta bort dem därifrån då. Jag tycker det låter väldigt jobbigt att man ska behöva maila och krångla för en liten bild som hela världen har tillgång till! Vad spelar det för roll att man postar en bild på sin blogg föreställandes ex. nåt man vill köpa och länkar?? Jag fattar inte grejen. Helt sjukt att man kan få böter för nåt sånt!!

2009-03-17
URL: http://annakatarina.se
Postat av: hanna

Ja där fick jag nåt att tänka på. Brukar ofta ta bilder från internet å slänga in i bloggen

Postat av: nina

A okej, men har jag fattat rätt om det alltså gäller ALLA bilder på hela nätet? Allstå om jag lägger in en random bild från googles bildsök så får jag alltså inte det? Shit då får jag ju inte kvar några bilder i bloggen...

Postat av: Lisa Walker

Jag tycker att det är en konstig regel :S kanske lite beroende hur bilden hör in i sammanhanget iofs. Men tex från webshops bör det ju vara okej, det är ju för fan gratis reklam!?

Postat av: Emma

Om man nu är så noga med vem som använder ens bilder är det rätt korkat att lägga upp de på internet :P Jag menar.. INTERNET. Vem som helst i hela världen kan ta dem och använda dem. Då kan man väl åtminstone vara smart nog att skriva sitt namn tvärs över bilden.

2009-03-17
Postat av: Anonym

Ojoj förstår inte hur folk kan vara så här oförstående. Jag själv skulle inte bli glad om någon tog mina bilder och la ut på sina bloggar och dylikt utan att fråga även om dem länkade. Nu snackar jag inte en bild som jag tagit på t ex ett par skor och själv lagt ut. Det är väl ganska obetydande så länge länken finns med även om det är fint att fråga. Jag menar snarare en bild på mig själv, någon i min närhet, mitt djur, mitt hem, kanske en förlovningsring, en bild jag målat, en fotografisk bild eller något annat personligt. Man måste ju själv tänka sig in i situationen. Sen vad gäller webbshoppar så kan jag hålla med om att det är sjukt att anmäla om man lånar en sortimentbild, lägger ut och länkar. Då det ju funkar som reklam! Sen tror jag fortfarande inte att H&M exempelvis eller liknande webbshoppar har planer på att anmäla någon (min chansning) men meningen är väl att man alltid ska ha i åtanke och komma ihåg att fråga för att slippa liknande situationer som denna. Men som sagt jag tror det är många som inte bryr sig även om de inte har dessa bloggkoder.. I alla fall inte kläd- och skoföretag osv.

Missuppfatta mig inte.. Jag kommer själv att fråga fortsättningsvis överallt och jag tycker det är viktigt att uppmärksamma men samtidigt ska man nog inte göra en för stor deal utav det. Mejlar du H&M t ex så kommer du garanterat få ett svar med att det är okej skulle då jag tro.

Läste tex tidigare idag att Glitzy höjer priserna på plaggen efter att en känd bloggare har köpt dem och visat i sin blogg. Själv är jag inte så insatt i hennes företag så vet inte om det ligger någon sanning i det men så stod det i en kommentar på en annan blogg i alla fall. Tror många företag ökar försäljningen då en stor bloggare köpt något och visat bild i bloggen så de flesta är nog bara glada över reklamen.

2009-03-17
Postat av: A

Tack snälla för tipset!



Har nu ändrat om hela min blogg.

Postat av: Fanny

Ojsan nu vet ja att ja MÅSTE tänka på det,

Postat av: Begonia

vadå? så om man taigt en bild från google så vips har man 2000 kr i böter eller vadå? haha :O

sjukt!

2009-03-17
URL: http://begonias.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hade inte en susning om detta! Tack för tippset... tråkigt bara att du fick veta det den hårda och ..dyra vägen!! Kram

2009-03-17
URL: http://ogg.se
Postat av: Ellie

Hade inte en susning om detta! Tack för tippset... tråkigt bara att du fick veta det den hårda och ..dyra vägen!! Kram



2009-03-17
URL: http://lorez.blogg.se/
Postat av: Eva

Jag tycker det är bra att du berättar om det här, för det är väldigt viktigt att fler personer får veta hur lagarna är när det gäller bilder/foton.



Självklart tycker jag det är synd att du fått betala 2000 kronor.



Men jag skulle själv inte backa för att skicka en faktura för otillåten publicering. Än så länge har jag låtit bli och jag har hittat hundratals av mina bilder på bloggar och andra sidor.

Men en vacker dag är det nog tyvärr jag som skickar en faktura, och det gör jag inte med glädje isåfall utan för att jag tröttnat på att så otroligt många bara tar mina bilder och använder dom kors och tvärs utan att fråga innan.



kram Eva

2009-03-17
URL: http://blixman.blogg.se/
Postat av: HDR-fotografen

Det är enkelt (och billigt) att googla på Free pictures. Om det tröstar är ingen av er ensamma. T.o.m. upphovsrättens förkämpe, Monique Wadsted, ägnade sig åt bildstöld för tre veckor sedan. Detta trots att hon driver frågan om upphovsrättsbrott mot The Pirate bay.



Efter 1 april blir det dessutom roligare för alla som olovligt publicerar bilder. Då får nämligen fotografen ta datorn i beslag genom husrannsakan och gå igenom allt som ligger på den. Min röst på piratpartiet i EU-valet i juni iaf.

Postat av: Johanna

Men om det inte står något på bilden, alltså vem som tagit den så ska det väl inte vara någon fara? kan lika vara du själv som tagit den. Man får skriva i hörnet om du har tagit den tex då kan man väl bara anmäla, inte annars? För hur ska dem bevisa att det är dem/den som tagit den, det kan lika vara du, jag eller vem som helst som tagit den! Vet inte hur det fungerar..


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback